LIINMAALAISET - PERINNEYHDISTYKSEN SYNTY

Kesällä 2017 pari linnamaalaista alkoi visioida kylän tulevaisuutta. Siihen kuuluivat yhteinen kylätalo, muinaislinnan loistava tulevaisuus ja kyläläisten yhteishenki. Ensimmäinen koko kylän yhteen koonnut tapaaminen aiheesta järjestettiin Linnamaan vanhan kyläkaupan pihamaalla 4.8.2017. Ideointia jatkettiin eri foorumeilla. Tässä vaiheessa mukaan oli saatu reilu kymmenen ihmisen joukko, joka oli valmis toimimaan.

 

Oman kylätalon rakentaminen sopivan vanhan rakennuksen puuttuessa alkoi kuitenkin vaikuttaa haastavalta, varsinkin, kun tässä vaiheessa asian kanssa puuhailevat olivat järjestäytymättömiä. Liinmaan muinaislinnan alueen elävöittäminen ja kehittäminen valikoituivat listalla kärkeen. Toimeen ryhdyttiin järjestämällä linnan alueella kekrijuhla yhteistyössä Linnamaan koulun ja hiljattain perustetun Linnamaan koulun vanhempainyhdistyksen kanssa.
 

Kekri sai odottamattoman hyvän vastaanoton ja joukko, joka oli sitä varten ommellut ja hankkinut itselleen keskiaikavaatetuksen, valmistanut satamäärin kurkkupurkkilyhtyjä ja soihtuja, valaissut alueen marraskuista juhlailtaa varten ja eläytynyt rooliinsa linnanmäellä, päätti perustaa yhdessä Liinmaan perinteitä yhteisöllisyyttä vaalivan yhdistyksen.
 

Perustamiskokous pidettiin Eurajoen Linnamaan kylässä, Hanna ja Petri Lehtisen kotona Suomen 100-vuotis juhlapäivänä 6.12.2019. Perustamiskirjan allekirjoittivat Hanna Lehtinen, Petri Lehtinen, Päivi Viitasalo, Pekka Viitasalo, Janne Salonen, Suvi Salonen, Linda Kuusamo Pasi Lehtinen, Hanna Elo, Torsten Elo, Saku Salomaa. Lisäksi mukana kokouksessa oli em. perheiden lapsia; Tuulikki ja Steffi Elo, Vilma Lehtinen, Pauli ja Iina Salonen. Kokouksen päätteeksi nostettiin malja 100-vuotiaalle Suomelle ja uudelle yhdistykselle.
 

Yhdistyksen hallituksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Hanna Elo, varapuheenjohtajaksi Päivi Viitasalo, sihteeriksi Janne Salonen ja rahastonhoitajaksi Petri Lehtinen.

Hallituksen muut varsinaiset jäsenet olivat ensimmäisellä kaudella Pasi Lehtinen, Saku Salomaa ja Pirjo Jaakkola.

 

Yhdistyksen johtoajatukseksi kirjattiin sääntöihin paikallishengen kohotus, kyläläisten yhteistyön syventäminen, kylän kulttuuri- ja maisemaperinnön sekä yläkuvan vaaliminen sekä uusien perinteiden luominen. Yhdistys onkin toiminut ennen kaikkea kyläläisten yhdistäjänä. Ihmissuhteissa niin kuin mielipiteiden näkyväksi tekemisessä. Lapset on alusta alkaen otettu mukaan toimintaan, oli kyse sitten hallituksen kokouksista, muinaislinnan alueen siistimistalkoista tai yhteisestä maalausurakasta.


Yhdistyksen toimintaan on kuulunut myös aktiivisuus kylän maiseman ja rakennetun ympäristön
kannalta. Kesällä 2018 yhdistyksen väki mm. siirsi ja kunnosti kylän vanhan pruuttahuoneen. Helteisenä heinäkuun sunnuntaina 2018 vietettiin pruuttahuoneen, kylän uuden kohtauspaikan avajaisia Lysti-juhlan merkeissä.

Yhdistyksen päähankkeena on Liinmaan Muinaislinnan alueen kehittäminen. Lue hankkeesta lisää täältä.

Kuva: Satakunnan Museo